Het passiveren blijft een kritieke stap in het maximaliseren van de essentiële corrosiebestendigheid van onderdelen en componenten die zijn vervaardigd uit roestvrij staal. Het kan het verschil maken tussen bevredigende prestaties en vroegtijdig falen. Onjuist uitgevoerd, kan passiveren zelfs corrosie veroorzaken.
Passivering is een postfabricagemethode voor het maximaliseren van de inherente corrosieweerstand van de roestvrije legering waaruit het werkstuk is vervaardigd. Het is geen behandeling voor het verwijderen van kalk en het is ook niet als een laag verf.
Er is geen universele overeenstemming over de precieze mechanica van hoe passivering werkt. Maar het is zeker dat een beschermende oxide laagje op het oppervlak van passief roestvrij staal aanwezig is. Deze onzichtbare laagje wordt beschouwd als extreem dun, minder dan 0,0000001 inch dik, wat ongeveer 1/100.000 is van de dikte van een mensenhaar!
Een schoon, vers bewerkt, gepolijst of gebeitst roestvrijstalen onderdeel verwerft dit oxide laagje automatisch door blootstelling aan zuurstof in de atmosfeer. Onder ideale omstandigheden bedekt deze beschermende oxide laag alle oppervlakken van het onderdeel volledig.
Tijdens het bewerkingsproces kan een microscopische hoeveelheid vrij ijzer van het snijgereedschap worden afgesleten en worden overgebracht op het oppervlak van het roestvrijstalen werkstuk. Onder bepaalde omstandigheden kan een dunne laag roest op het onderdeel verschijnen. Dit is eigenlijk corrosie van het staal van het gereedschap en niet van het moedermetaal. Soms kan de spleet bij het ingebedde deeltje van staal uit het snijwerktuig zijn of zijn corrosieproducten een aanval van het onderdeel zelf veroorzaken. Beitsen en Passiveren is nodig om de natuurlijke corrosiebestendigheid van het roestvrij staal te maximaliseren. Het kan oppervlakteverontreiniging verwijderen, zoals deeltjes ijzerhoudend winkelafval en ijzerdeeltjes van snijgereedschappen die roest kunnen vormen of fungeren als initiatieplaatsen voor corrosie. Passivering kan ook sulfiden verwijderen die op het oppervlak van vrij bewerkende roestvaste legeringen zijn blootgesteld.
Een tweestapsprocedure kan de best mogelijke corrosieweerstand bieden: 1. reiniging, een fundamentele, maar een soms over het hoofd geziene procedure en 2. een zuurbad of een passiveringsbehandeling.